Katten kunnen veel verschillende houdingen aannemen, afhankelijk van hun stemming en comfort. Hier zijn enkele veelvoorkomende houdingen en wat ze kunnen betekenen:

1. **Liggen op hun zij**: Dit is meestal een ontspannen houding. Als een kat op zijn zij ligt met zijn buik naar boven, betekent dit vaak dat ze zich op hun gemak voelen en zich veilig genoeg voelen om hun kwetsbare buik bloot te stellen.

2. **Opgerold**: Als een kat zichzelf oprolt tot een bal, kan dit duiden op comfort en warmte. Katten doen dit vaak om warmte vast te houden en te slapen.

3. **Liggen op hun buik met poten gestrekt**: Dit is een comfortabele rustpositie. Ze zijn ontspannen en genieten van hun rust.

4. **Zittend met de staart om hun lichaam gewikkeld**: Dit kan duiden op een waakzame kat. Ze houden hun staart dicht bij hun lichaam en zijn mogelijk alert op hun omgeving.

5. **Kruipen of sluipen**: Katten nemen deze houding vaak aan als ze op jacht zijn. Ze sluipen langzaam en stil naar hun prooi.

6. **Rechtop zitten**: Als een kat rechtop zit, is hij mogelijk nieuwsgierig of alert op iets in zijn omgeving. Hij kan zijn oren naar voren richten en zijn staart stilhouden.

7. **Hoge rug met bult**: Dit is een teken van opwinding of angst. Katten zetten hun rug op om er groter uit te zien, wat kan duiden op een dreiging of opwinding.

8. **Opgerichte staart**: Een staart die recht omhoog staat, kan betekenen dat de kat zich zelfverzekerd of vriendelijk voelt. Een trillende staart kan duiden op opwinding.

9. **Schorpioenhouding**: Dit is wanneer een kat op zijn buik ligt, met zijn voorpoten onder zich en zijn achterpoten uitgestrekt. Katten nemen deze houding soms aan tijdens het spelen.

Het is belangrijk om de lichaamstaal van je kat te leren begrijpen, omdat het je kan helpen te bepalen hoe je met je kat moet omgaan. Respecteer de houding van je kat en benader hem voorzichtig als hij zich ongemakkelijk of angstig lijkt te voelen. Katten zijn individuen, dus het kan ook helpen om de specifieke signalen van jouw kat te herkennen om zijn welzijn te waarborgen.