Heeft u een kater, dan heeft u vast al castratie nagedacht. Wij hebben voor u een aantal overwegingen nog eens op een rij gezet. Castratie is de juiste term voor de verwijdering van de testikels van de kater.Castratie op 6-9 maanden leeftijd zorgt voor een aangenamer en gezondere huisgenoot.

Castratie voor een aangenamer gezinslid

  • Zonder de bekende paringsdrang kan uw kat een aangenamer huisdier worden. Minder vechtende katten, geen opdringerige acties en serenades van uw kater.
  • Ongecastreerde katers beginnen vanaf de puberteit te sproeien, ook in huis! De zeer onaangename lucht die hierbij verspreid wordt wilt u zeker NIET in huis.
  • Gecastreerde katten zijn gemakkelijker in de omgang met mensen, maar ook met andere katten.

Castratie zorgt ervoor dat uw kat gezonder blijft!

Ongecastreerde katers zijn echte vechtjassen die regelmatig met vechtabcessen thuiskomen. Na castratie is dit probleem veel minder, omdat de kater minder territoriumdrang heeft.

Castratie om zwangerschap te voorkomen

Overpopulatie van katten is een serieus probleem. Nog steeds zitten asiels vol met afgedankte katjes en worden jonge katjes in het wild losgelaten. Door het risico op ongewenste zwangerschappen niet tegen te gaan, houdt u het hedendaagse probleem in stand. Het vinden van een nieuw thuis voor de jonge aanwinsten is niet altijd zo gemakkelijk als u denkt. En mocht u besluiten één of meerdere kittens zelf te houden, denkt u dan aan de extra kosten van vaccinaties, voeders, speeltjes en eventuele ziekten (ook van de poes!). Naast de extra kosten moet u er rekening mee houden dat tijdens de bevalling de gezondheid van de poes in gevaar kan komen.
Al deze potentiële problemen kunnen met sterilisatie en castratie vermeden worden.

De ingreep

Castratie is een standaardingreep die gebeurt onder algehele narcose. De adviesleeftijd van castratie (en sterilisatie) is tussen de 6 en 9 maanden. Bij castratie wordt een kleine snede in de balzak gemaakt. Uw kat kan dezelfde dag weer naar huis. Castratiewonden hoeven niet gecontroleerd te worden. Een vervelende kap is niet nodig.

Zie ook: